Tips om hvor du skal sykle fra Tromsø

Tromsø tilbyr ulike dag-, weekend- og dagsturer, her er noen gode tips hvor du skal dra, hovedsakelig på tur / trekking sykkel.

Det er mange muligheter for både kortere og lengre en` eller flere dagers sykkelturer som starter i Tromsø. Tromsø, Tromsdalen og Kvaløysletta tilbyr et godt nettverk av stier for sykling utenfor veitrafikk. De varierer fra asfalterte sykkelveier, brede grus sykkel / turstier tilpasset sykler, til de smale og kuperte stiene hvor du kan utfordre deg selv på terrengsykkel (også i Tromsø!).

Dagsturer

Dersom du bestemmer deg for å gå inn i landet og krysse Tromsøbrua, kan du sykle opp i Tromsdalen, ta taubanen og sykle forskjellige ruter på Fløya, og sykle på terrengsykkel tilbake til byen.

Ved å bo på Tromsøya kan du oppleve ulike sykkelveier og sykkelstier på toppen av Tromsøya (avstand på 11 km i rett linje fra sør til nord, mange stier som er sammenkoblet, skaper lengre nettverk av stier), som det er også en glede å sykle rundt (ca 25 km – 2 timer). Det er en vakker strand på sørsiden av øya, bare 3,5 km fra leiesenteret og tur der med besøk til Tromsø Museum som ligger i nærheten, er en fin plan for noen timer i byen.

Flere forskjellige destinasjoner kan velges dersom du bestemmer deg for å sykle vest fra byen mot Kvaløya.

Det er en sykkelvei langs kysten til Kaldfiord (det er også mulig å komme dit med buss nr. 42 med en` / to sykler) og derfra sykle mot Hakøya, Tromvik eller Somarøy eller bare noen kilometer til «slutten av veien «på Kvaløysletta. På den måten finner du deg selv i de ubebodde delene av øya uten å sykle lang vei (noe som også er en god opplevelse da omgivelsene er noen av de vakreste i Norge. Hele veien fra Tromsø til Kaldfiord er sjarmerende).

Nedenfor er kun noen få eksempler på kortere turer i nærheten av Tromsø (avstand en vei).

1.Utleie senter i Tromsø – Kaldfiord: 15 km, 144 meter eller 18,5 km 56 m deivelasjon hvis syklet rundt sørlige delen av Tromsøya (anbefalt som mer attraktiv rute ved sjøen)
2. Kaldfiord – Tromvik: 34 km, 350 meter
3. Kaldfiord – Sommarøy: 41 km eller 60 km dersom du sykler rundt sørkysten av Kvaløya
4. Tromsø – Belvika 23 km, 377 meter eller 27 km og 290 m. Her kan du ta ferge til vakre Vengsøya og tilbringe litt tid på øya.
5. Kaldfiord – Hakøya 8 km, 40 meter

I Eidkjosen kan du besøke en av de eldste dagligvarebutikker i nærheten og nyte varm lunsj eller middag og iskrem i buffeen der. Butikken er også kjent for å selge flott fisk og kjøtt, inkludert hval og reinsdyr.

Dersom du er en uvant med lengre turer med landeveissykling er det flott å sykle både øyene og innlandet. Du kan sykle hele veien fra Tromsø til Sommarøy, Tromvik, Kvaløyvågen eller Hansnes / Dåfjord, eller du kan sykle til Oldervik, Sjursnes, Breivikeidet, Lyngseidet, Laksvatn eller Nordkjosbotn på fastlandet.

Der er minst 8-9 dagers (100-150km) dagsturer i forskjellige retninger fra Tromsø. Du kan vurdere å ta deler av veien med buss dersom du vil sykle kortere avstand, sjekk planene her.

1. Tromsø-Skarsfjord-Tromsø 103km (1xclimb180m) (1x tunel under sjøen 60m)
2. Tromsø-Hansnes-Tromsø 126km (1xclimb110m) (1x tunel under sjøen 60m)
3. Tromsø-Kvaløyvågen-Tromsø 79km (flat)
4. Tromsø-Tromvik-Tromsø 100km (1xclimb190m)
5. Tromsø-Sommarøy-Straumsbukta-Tromsø 131km (1xclimb 150m)
6. Tromsø-Mortenhals-Malangseidet-Tromsø 142km (1xclimb 150m) (1x tunel under sjøen 100m)
7. Tromsø-Selnes-Laksvatn-Tromsø 124km (nesten flatt)
8. Tromsø-Breivikeidet-Sjursnes-Tromsø 123km (nesten flatt)
9. Tromsø-Lyngseidet-Nordkjosbotn-Tromsø 201km (nesten flatt)
10. Tromsø-Oldervik-Tromsø 88km (1xclimb 150m)

Vi anbefaler på det sterkeste å planlegge turene med kart, du kan bruke Google Maps for å sjekke rutene og avstandene eller spesialverktøyene for å lage topografisk profil for eksempel geocontext.

 

Tips for 2-7 dagers turer
Dersom du kun vil ha en kort weekendtur kan du starte og slutte turen i Tromsø og overnatte på Sommarøy.

Dersom du vil ha en lengre tur, ta fergen til Senja. På Senja er det mange muligheter. På kysten vil vi anbefale Mefjord Brygge den første natten, etter en tur til Husøy og Skarvesteinen kafé. Denne kafeen har begrenset drift, så det kan være lurt å sjekke før avreise. Hamn i Senja er fint sted med høy standard som overnattingssted den følgende natten. Alle disse overnattingsstedene som er nevnt  syklistvennlige, spesielt tilpasset syklister.

Fra Hamn i Senja er det ikke så langt til Gryllefjord, hvor fergen går til Andenes og Andøy. Når du først er i området og sykler rundt, er det verdt å besøke Andøy. Du kan også prøve hvalsafari på Andenes.

 

Overnatting

Dersom du vil ha et helhetlig, alt inkludert tilbud, er Grønnbua 2 et godt alternativ. Dersom du sykler ned til sydspissen, er den ytre kysssiden mest spektakulær, med lange hvite strender og fugløyer i havet. Fra Risøyhamn kan du ta Hurtigruten til Tromsø. Deretter tar du din siste overnatting på Marmelkroken, og her du må stå opp tidlig. Hurtigruten er nemlig på Risøyhamn mellom klokken 4:15 til 4:30. Ellers kan du sykle til Harstad og ta hurtigbåten tilbake. Det er greit å sende syklene til Tromsø på båten fra Harstad, og ta fly fra Evenes. Men vi synes det er like greit og enkelt å bare ta båten opp til Tromsø og fly herfra.

Vi har ingen mulighet til å ta sykler i retur fra Andenes.

Hvis du vil se mer av Senja, er det mange fine steder på sørsiden av Senja, men ingen høy standard innkvartering. Det er camping plass mellom Brygghaugen og Silsand (Senja Camping), og i Tranøybotn, Flakstadvåg og Skrolsvik. Fra Flakstadvåg og Skrolsvik kan du ta hurtigbåten til Harstad.
På innsiden av Senja har du flere alternativer for overnatting. Vi vil derimot anbefale å leie et hus på Grasmyr (Senja Family Park), ca 7 km nord for Silsand. Her er det maks 8 eller 9 senger og selvbetjening. Alternativt Senja Youth Hostel, som også er et koselig sted 4 km nord for Silsand, med enkel standard. Dersom du kommer tilbake med sykkel til Botnhamn og Kvaløya, er det camping i Strønnesbotn, Fjordbotn Camping.